Zelf belastingaangifte doen

Afbeelding poster belastinghulp bij de bibliotheek.

Het kan in de Korenbeurs.

Begin maart heeft u een bericht ontvangen van de Belastingdienst over de belastingaangifte. Tot 1 mei heeft u de tijd om uw aangifte te doen. Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Wilt u zelf aangifte doen, maar heeft u thuis geen computer of internet? Kom dan naar de Bibliotheek in de Korenbeurs. Hier kunt u gratis gebruik maken van een computer voor de aangifte inkomstenbelasting of om toeslagen aan te vragen. Ook kunt u hier de belastingaangifte printen. Deze service is ook gratis als u geen lid bent van de Bibliotheek.

Invulservice

Het invullen van het belastingformulier is voor een aantal mensen een jaarlijks terugkerend struikelblok. Door een goede aangifte kan blijken dat men recht heeft op teruggave van een deel van de gemaakte kosten. Anderzijds kan een correcte belastingaangifte voorkomen dat iemand later opeens een naheffing krijgt.

Ook dit jaar helpen speciaal opgeleide vrijwilligers mensen met een bruto inkomen tot maximaal € 35.000,= bij het invullen van hun belastingaangifte over 2017 en die daarnaast géén inkomsten in box 3 hebben (spaargeld boven de vermogensvrijstellingsgrens of beleggingen).

De invuldagen zijn op :

• Woensdag 28 maart of woensdag 4 april in bibliotheek De Korenbeurs, Lange Haven 145
  • Dinsdag 3 april in Wijkcentrum De Brug, Heijermansplein 35
  • Donderdag 5 april in Wijkcentrum Oost, Boerhaavelaan 79
  • Vrijdag 6 april in Seniorencentrum de 5 Molens, Nieuwe Damlaan 818

Voor deze gratis publieksservice werken de Gemeente Schiedam, de Bibliotheek Schiedam, Stichting Dock en Seniorenwelzijn Schiedam nauw samen.

Deze ondersteuning geldt niet voor ondernemers.

Aanmelden:

Wilt u van de Invulservice gebruik maken?

U kunt een mondelinge afspraak maken op de locatie waar u geholpen wilt worden bij het invullen van de aangifte (er is geen telefonische afsprakenlijn ). U ontvangt dan een bevestiging van de invulafspraak en informatie over wat u mee moet nemen.

Bent u lid van een vakbond of ouderenorganisatie? Dan is het vaak mogelijk door deze organisaties geholpen te worden bij het invullen.

Workshop aangifte Inkomstenbelasting

Wilt u zelf aangifte doen maar twijfelt u, wilt u voorkomen dat u een onjuiste aangifte doet?

Op woensdag 21 maart wordt een workshop belastingaangifte georganiseerd in de Bibliotheek de Korenbeurs. U kunt dan, met ondersteuning door deskundigen, zelf een (eenvoudige) aangifte doen.

U kunt zich aanmelden bij Bbibliotheek in De Korenbeurs.

DigiD noodzakelijk

Voor het doen van aangifte inkomstenbelasting is een DigiD nodig. Schiedammers die moeite hebben met het aanvragen hiervan of vragen hebben over het gebruik van hun DigiD kunnen contact opnemen met de Formulierenbrigade in Schiedam. De Formulierenbrigade is bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur. Schiedammers kunnen dan langskomen op Broersvest 110 in Schiedam of bellen naar 010-219 2700.

Computercursussen

Wist u dat de Bibliotheek ook korte computercursussen geeft?

Klik & Tik is een cursus voor mensen zonder, of met heel weinig ervaring op de computer en het internet. Deelnemers leren de basisprincipes van de computer, gaan het internet op en oefenen met Social Media. U stapt in op uw eigen niveau.

Daarnaast is er een training Digisterker waar u leert hoe u gebruik kunt maken van de online overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Ook wordt er geoefend met het aanvragen van een DigiD. Voor deze cursus is basiskennis van de computer en het internet nodig.

Convenant Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst

De belastingdienstverlening maakt deel uit van een convenant dat de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Belastingdienst in 2016 hebben gesloten. Hierin is geregeld dat de Belastingdienst, KB en openbare bibliotheken mensen ondersteunen bij het digitaal zaken doen met de overheid.