Winnaar Gouden Tulp 2012

Het Nederlands Viskookboek

Het Nederlands Viskookboek van Bart van Olphen heeft de Gouden Tulp 2012, de prijs voor het beste informatieve boek van het jaar, gewonnen.

Van Olphen laat in Het Nederlands Viskookboek {isbn}9789048809813{/isbn} in ruim zestig recepten - aan boord, in havens, op stranden en in plaatselijke restaurants - zien hoe verschillende duurzame Nederlandse vissoorten het beste kunnen worden bereid.

De Gouden Tulp wordt door een jury van boekverkopers uit de tien Zilveren Tulp-winnaars gekozen. Op 9 mei ontvangt Van Olphen, kok en oprichter van het Fishes merk, een sculptuur van Jeroen Henneman en een cheque van € 10.000,00.

Bart van Olphen vertelt het verhaal achter lekkere en verantwoord gevangen Nederlandse vis. Hij vist met zeebaarsvissers op de Noordzee, kookt mosselen in Oosterscheldewater, maakt garnalensoep op het Wad, organiseert een eetfeest in de oesterputten van Yerseke, rookt IJsselmeerbrasem in Hindeloopen en duikt met chef-kok Alain Caron de keuken in voor zijn beroemde tong met twee sauzen.

In ruim zestig overheerlijke recepten laat Bart zien hoe verschillende duurzame Nederlandse vissoorten het beste kunnen worden bereid. Gerechten die wellicht ingewikkeld klinken, maar verrassend eenvoudig zijn klaar te maken: tong in botersaus, op de huid gebakken snoekbaarsfilet, inktvis van de plaat.

Maar waar koop je de meest duurzame vis, en waar let je op? Welke basissauzen zijn lekker bij vis? Bart geeft antwoord, vertelt over zijn slag tegen overbevissing en zijn strijd voor duurzame visvangst. Het Nederlands viskookboek biedt een totaalbeleving van de Nederlandse zee, de vissers en de vis.