Winnaar Gouden Strop 2012

En de winnaar is Bram Dehouck

De Vlaamse schrijver Bram Dehouck is voor de tweede keer de winnaar van De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek.

Dehouck wint de prijs voor zijn thriller 'Een zomer zonder slaap' {isbn}9789044518368{/isbn}. Hij kreeg De Gouden Strop  uitgereikt tijdens de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek.

De Vlaming won de prijs ook in 2010, toen voor zijn debuutroman ' De minzame moordenaar' {isbn}9789044518368{/isbn}. 

'Een zomer zonder slaap' 'is een prachtig boek, een verademing', stelde de jury. 'En door de zwarte humor in zijn werk verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur.' Dehouck heeft pas twee misdaadromans op zijn naam staan, die dus beide keren in de prijzen zijn gevallen.

Voor De Gouden Strop waren nog vier andere boeken genomineerd: 'Volmaakte verdwijning' van Derwent Christmas, 'Blauwe sneeuw' van Nellie Mandel, 'De vriend' van Charles den Tex en 'De vuurwerkramp' van Harmen Saliger, geschreven door Peter de Zwaan.

De Schaduwprijs, de bekroning voor het beste spannende debuut, gaat dit jaar ook naar Vlaanderen en is gewonnen door Kevin Valgaeren (1979) met 'De ziener' {isbn}9789079552535{/isbn}. 'Het is geschreven in een rijke en zorgvuldige taal, in een bedrieglijk gewone stijl', aldus de jury.

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.