Tibetaanse monniken

Tibetaanse monniken maken zandmandala in de Bibliotheek Schiedam

Als onderdeel van hun Europese Vredestour 2012 bezoekt een tiental Tibetaanse monniken 18 en 19 juni 2012 de Bibliotheek Schiedam.

Zij komen uit het Sera klooster in India. Zij hopen met deze tour mensen kennis te laten nemen van de Tibetaanse cultuur en bij te dragen aan het gevoel van vrede en geluk.

Tijdens hun verblijf in de bibliotheek maken ze een zandmandala. Een mandala is een geometrische uitbeelding van de kosmos. Verschillende figuren worden gebruikt, variërend van boeddha's, godheden, demonen en belangrijke geestelijken. Ook worden andere symbolen gebruikt, zoals rituele voorwerpen, gebouwen en abstracte geometrische vormen. Mandala's helpen de beoefenaar van meditatie bij de concentratie. Een mandala kan op verschillende manieren worden gemaakt. Deze monniken creëren de mandala van heel fijn, gekleurd zand.

Als de zandmandala klaar is, wordt deze met een bijzonder ritueel weer opgelost. Dit symboliseert de vergankelijkheid van dingen in deze wereld.

Ook raken ze graag met het publiek in gesprek over de Tibetaanse cultuur, religie en de grote vragen van het leven. Een persoonlijk consult met een van de monniken behoort ook tot de mogelijkheden. Er is een tolk aanwezig.

De toegang is gratis, donaties voor de monniken en hun klooster zijn welkom.

Afbeelding van monniken