Terugblik Nationale Voorleesdagen

Poppenspeler Rik Rikken

Wie (voor)leest heeft iedere dag feest!

Veel verhalen en voorstellingen voor kleuters en peuters in Schiedam

Voorlezen en vertellen in heel Schiedam

De Bibliotheek Schiedam heeft de afgelopen weken in heel Schiedam activiteiten georganiseerd om kinderen te laten genieten van het voorlezen en ouders erop te wijzen hoe belangrijk voorlezen is. Een kind dat iedere dag 15 minuten wordt voorgelezen, leert 1000 woorden per jaar!

De Voorleesbrigade

De Voorleesbrigade heeft op een tiental peuterspeelzalen veel mooie verhalen uit prentenboeken voorgelezen. Natuurlijk was daar ook het Prentenboek van het jaar ‘De kleine walvis’ bij. De peuters luisterden aandachtig, bekeken met belangstelling naar de illustraties en deden enthousiast mee. Na afloop overlaadden ze de voorlezers met doosjes chocolade en zelfgemaakte tekeningen en papieren bloemen.

jeanette leest voor bij Kekt

Foto: de Voorleesbrigade leest voor

Op de basisscholen

Op de Schiedamse basisscholen hebben alle kleuters ook kunnen genieten van het verhaal van ‘De kleine walvis’ dat door de medewerkers van de Bibliotheek Schiedam werd voorgelezen met een speciaal ‘Vertelkastje’ met mooie tekeningen. Daarnaast waren er inspiratieworkshops voor de pedagogische medewerkers over alle leuke en leerzame activiteiten bij het prentenboek van het jaar 'De Kleine walvis’.

Op de kinderopvangcentra en in de Korenbeurs

Ook waren er jeugdvoorstellingen in de Kinderopvang. De Mammies speelden het verhaal van Liesje en haar oma Elsje die op een eiland vast zaten. Poppenspeler Rik Rikken speelde en vertelde het verhaal over Boy, zijn vader, zes katten en zijn vriendje de walvis op een speelse en humoristische wijze en met veel muziek en geluid: de poezen miauwden en zongen een poezenduet, Händels watermuziek klonk, de zee en de storm raasden en de meeuwen krijsten.

Deze laatste voorstelling was ook in de Korenbeurs te zien, waar veel (groot)ouders en enthousiaste kinderen genoten van het fantasierijke optreden.

Liesje en oma walvis web

Foto: De Mammies spelen 'Liesje en de walvis'

Kortom: voorlezen en vertellen is niet alleen lerzaam, maar ook heel erg leuk! Bekijk ook de catalogus met de mooiste (voorlees)boeken voor alle leeftijden.