Poëzieweek 2019

Logo Poëzieweek

Het thema van dit jaar is Vrijheid!

Het is altijd tijd voor een gedicht is een motto van de Poëzieweek (van 31 januari t/m 6 februari).

Een gedicht (voor)lezen thuis of op school kost maar heel weinig tijd, maar het biedt troost, humor en leert je spelen met taal. In het hele land zijn er tijdens de Poëzieweek allerlei evenementen, voor volwassenen en voor kinderen, zo ook in de Bibliotheek Schiedam en op enkele basisscholen in Schiedam.

Marieke Lucas Rijneveld te gast bij het Literair café

Marieke Lucas Rijneveld (1991) is schrijver en dichter. Op 31 januari om 20.00 uur komt zij naar de Korenbeurs. Zij geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Meer informatie in het agendapunt op deze website.

Gedichtenmiddag in Schiedam.

Op zaterdag 2 februari presenteren de Bibliotheek Schiedam, VluchtelingenWerk Schiedam en stichting Zona Franca tussen 14.00 en 16.00 uur het programma 'Verborgen Gedichten'. Tijdens deze kleurrijke poëziemiddag presenteren Schiedammers met verschillende culturele achtergronden, hun gedichten. De toegang is gratis. In de agendapunt is het volledige programma te vinden.

Poëzie op school

Voor scholen zijn speciale Poëzielessen ontwikkeld. Meer informatie hierover? Vraag het bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek Schiedam.

Poëzie in de bibliotheek

Bij de diverse vestigingen van de Bibliotheek Schiedam zijn veel poëzieboeken voor zowel volwassenen als kinderen te leen en/of te reserveren. Kinderen vinden (prenten)boeken met gedichten vaak heel leuk: rijmwoorden raden wordt zo een spelletje! Kinderen zijn gratis lid van de Bibliotheek Schiedam dus leesplezier kost tot 18 jaar helemaal niets!

Dichtbundel bij aankoop van een boek in de boekhandel.

Tijdens de Poëzieweek krijg je bij aankoop van € 12,50 aan poëzie in de boekhandel de gratis gedichtenbundel 'Vrij - Wij? van Tom Lanoye cadeau. Deze heeft hij speciaal geschreven voor deze Poëzieweek. Lanoye schreef alvast het gedicht Zonder handen, zonder tanden, dat tevens het motto wordt van de Poëzieweek. Het eerste deel luidt:

Geen woord zo vrij als vrij
Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij: Eindelijk vrij.

Media: