Poëzieweek 2017

Logo  Poëzieweek 2017

Aandacht voor humor in het gedicht.

De Poëzieweek, een Nederlands-Vlaamse samenwerking, vindt plaats van 26 januari tot en met 1 februari.

Poëzieweek 2017

Het thema van de Poëzieweek van dit jaar is humor. Gedichten worden eerder met ernst dan met humor geassocieerd. Het verdriet is eindeloos en de liefde hopeloos. Toch wordt er ook heel wat afgelachen in poëtenland. De verwarrende situatie die de dichter beschrijft, hebben we zelf allemaal ook meegemaakt. Humor in poëzie kan ook wat ongemakkelijk zijn: valt hier wel om te lachen? Dichters gebruiken humor ook in de vorm van ironie of spot om een maatschappelijke wantoestand aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan en dat is bij poëzie niet anders. Jules Deelder is schrijver van het Poëziegeschenk 2017. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau.

Aandacht voor de Poëzieweek in de Bibliotheek Schiedam

Ook bij de Bibliotheek Schiedam wordt met verschillende activiteiten aandacht aan de Poëzieweek besteed.

Verborgen gedichten

Zaterdag 29 januari organiseert de Bibliotheek in samenwerking met  Vluchtelingenwerk Maasdelta en Stichting Zona Franca voor de zesde keer het programma 'Verborgen Gedichten'. Een kleurrijke en sfeervolle poëzieavond waarin, Schiedammers met verschillende culturele achtergronden, hun lievelingsgedicht presenteren, zowel in hun eigen taal als in het Nederlands.

Gijs van Rij - poëzie en muziek

Zondag 29 januari belicht Gijs van Rij ter gelegenheid van de Poëzieweek de poëtische kant van Nederlandstalige popliedjes. Poëzie en popmuziek groeien steeds meer naar elkaar toe. Song- , of in dit geval liedteksten worden steeds poëtischer. Rappers en singer-songwriters steeds meer dichters van deze tijd en dichters laten zich meer en meer inspireren door songschrijvers. In poëziebloemlezingen wordt steeds vaker plaats ingeruimd voor liedteksten. Hoog tijd om deze cross-over nader te onderzoeken.

Expositie Poëzieplein

De kunsttentoonstelling Poëzieplein, die tot 28 februari in de Bibliotheek in de Korenbeurs te bezichtigen is, sluit prachtig aan op de Poëzieweek. Deze tentoonstelling, samengesteld door het kunstenaarsduo SAGE, bestaat uit posters met daarop een combinatie van een  gedicht en een kunstwerk. De kunstwerken zijn veelal gemaakt door Schiedamse kunstenaars.

Twitterdichtjes

Bij Césant in de Korenbeurs wordt op de placemats aandacht besteed aan de twitterdichtjes van Schiedammer Jack de Prenter. Jack is vaste klant van de Bibliotheek Schiedam en schrijft al geruime tijd bijzondere gedichten voor twitter en facebook. De Bibliotheek grijpt de Poëzieweek aan om de humervolle dichtkunst van Jack in het licht te zetten.

XsNbFLgl

Jack de Prenter