Nederland Leest

Logo van de campagnemaand Nederland Leest

Zeer Korte Verhalen

November is de maand van de grootste nationale leescampagne Nederland Leest.

Cadeautje voor bibliotheekleden

Alle leden van de bibliotheek kunnen van 1 tot en met 30 november een gratis exemplaar van een prachtige korte verhalenbundel ophalen. Deze bundel is samengesteld door A.L. Snijders, uitvinder van het zkv (zeer korte verhaal). Een must-have voor elke liefhebber van korte verhalen met pareltjes van onder andere Hugo Claus, Ischa Meijer en Martin Bril zorgen voor uren leesplezier. De bundels zijn op te halen bij alle voorzieningen van de Bibliotheek Schiedam, hierin zit een extra katern met verhalen van auteurs uit uw eigen provincie. 

Schiedam Leest 

Woensdag 11 november organiseert de Bibliotheek Schiedam een speciale avond met de schrijvers Ernest van der Kwast en  Sanneke van Hassel, die beiden ook in de verhalenbundel zijn opgenomen. Koen Wouterse, Nederlands acteur en sinds kort inwoner van Schiedam, draagt deze avond een aantal korte verhalen voor. Bekijk Schiedam leest in de agenda voor meer informatie. 

Wie is A.L. Snijders eigenlijk?

Voor degenen die de samensteller van de verhalenbundel niet kennen, een kleine update.   A.L. Snijders (1937) publiceerde vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw columns in diverse kranten. Rond 2002 begon hij te werken aan iets nieuws: het zkv, de afkorting van zeer kort verhaal. ‘Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv’s een berg takjes kunnen noemen,’ vergelijkt hij zelf. Toen hem werd gevraagd of hij mee wilde werken aan Nederland Leest zei hij dit: “Aanvankelijk dacht ik: dat kan ik helemaal niet. Bovendien vermoedde ik dat het veel werk zou zijn. En ik ben erg lui, dus daar had ik ook geen zin in.

A.L. Snijders leest iedere zondag een zkv voor tijdens bij het radioprogramma Vroege Vogels. Vroege Vogels is een live radioprogramma over natuur en milieu. 

 

 

Landelijke schrijfwedstrijd

Doe mee aan de Nederland Leest Korte Verhalen Schrijfwedstrijd. Stuur vóór 22 november uw inzending van maximaal 400 woorden naar http://www.nederlandleest.nl/schrijfwedstrijd/  Juryvoorzitter Ernest van der Kwast trakteert de winnaar op een exclusieve masterclass en laat het winnende verhaal debuteren op NPO Radio 4!

Themapagina zkv

Wilt u meer lezen over zeer korte verhalen of inspiratie opdoen om zelf een kort verhaal te schrijven, bekijk dan eens de themapagina van de Bibliotheek Schiedam  over zkv https://www.debibliotheekschiedam.nl/thema/korte-verhalen

 

 

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.