Luit in de Korenbeurs

Foto van een luit

Muziek uit de tijd van Shakespeare

Op zaterdag 11 juni speelt de Hongaarse luitspeler Balázs Tóth muziek van componisten uit Shakespeares tijd.

Balázs Tóth, geboren in 1992 in de stad Győr, studeerde gitaar en luit aan het conservatorium in zijn geboorteland Hongarije. In 2013 kwam hij naar Den Haag om zijn studie luit, gitaar en theorbe aan het Koninklijk Conservatorium voort te zetten. Hij treedt veelvuldig op met de Dutch National Opera Academy, de Holland Baroque Society en met verschillende ensembles in Nederland.

De luit is ontwikkeld uit het van oorsprong Arabische en Perzische snaarinstrument Oed en was populair in de late middeleeuwen, Renaissance en Barok. Tijdens het leven van Shakespeare (1564 - 1616) schreven veel componisten muziek voor de luit. Een van de bekendste componisten uit die tijd was John Dowland (1563 - 1626). In zijn tijd was melancholieke muziek in zwang en zijn muziek is hier een goed voorbeeld van.  Zijn bekendste werk is het lied 'Flow my tears' en hier bestaan ook instrumentele versies van zoals 'Lachrimae Pavan'. Ook hedendaagse popmuzikanten worden door de luit gegrepen zoals o.a. Jan Akkerman en Sting.

Media: