Boekenweek 2019

Beeldmerk Boekenweek 2019

“Moeder de vrouw”

Tijdens de Boekenweek 2019 van 23 t/m 31 maart is er ook heel veel te beleven bij de Bibliotheek Schiedam.

Het beroemde gedicht "De moeder de vrouw" van Martinus Nijhof is dit jaar de inspiratie voor het thema van de Boekweek (23 tot en met 31 maart). Een thema dat veel verder gaat dan ‘de moeder’ of ‘de vrouw’ an sich.

Rondom de Boekenweek is er ontzettend veel te beleven in boekwinkels, bij Wennekercinema en natuurlijk ook in de Bibliotheek Schiedam! Voor iedereen die van verhalen houdt, zowel leden als niet-leden.

Schrijfcafé in het teken van Moeder de vrouw

Woensdag 20 maart staat het Schrijfcafé van 10.15 – 12.15 in de Korenbeurs in het teken van moeder de vrouw. Zet uw eigen verhaal op papier tijdens deze laagdrempelige bijeenkomst. Voor iedereen die graag wil schrijven of dit eens wil proberen. Deelname kost € 12,50.

Expositie Harkje Benthem de Wilde

Vanaf vrijdag 22 maart is de expositie “Harkje Benthem de Wilde, een vrouw op de barricade” tijdens de openingsuren van de Korenbeurs op de 1e etage te bezichtigen. In deze tentoonstelling staat het kiesrecht voor vrouwen centraal, dat eind 2019 precies 100 jaar geleden werd ingevoerd. De toegang is gratis.

Boekenweek bij Wennekercinema: Edie

Zaterdag 23 maart 2019 draait om 20.30 uur de film ‘Edie’ in Wennekercinema. Na de dood van haar dominante man en door de steeds slechter wordende relatie met haar dochter, besluit om haar jeugddroom na te jagen. Ze vertrekt halsoverkop naar de Schotse Hooglanden om daar een berg te beklimmen. Reserveer kaarten via www.wennekercinema.nl.

Literair Café met Tom Lanoye

Donderdag 28 maart is romancier, dichter, columnist en theaterauteur Tom Lanoye te gast tijdens het Literair Café in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Zijn boek over zijn eigen moeder ‘Sprakeloos’ staat centraal. Kaarten kosten €10,-.  Reserveren? Haal zo vooraf op of reserveer per mail: programmering@debibliotheekschiedam.nl

Lezing Harkje Benthem de Wilde

”vrijdag 29 maart geeft  Yvonne van der Bijl, publicist, fotografe en beeldend kunstenaar van 15.30 – 17.00 uur een lezing over haar grootmoeder; Harkje Benthem de Wilde. Harkje was de eerste vrouwelijke wethouder van Schiedam. Na afloop van de lezing krijgt Yvonne van der Bijl uit handen van burgemeester Lamers het eerste exemplaar uitgereikt van het Historisch Jaarboek 2018, welke het thema 100 jaar vrouwenkiesrecht draagt. Toegang is gratis.

Muziek met Gijs van Rij

Zondag 31 maart staat Muziek met Gijs van Rij in het teken van het levenslied, een genre waar moeders vaak centraal staan. Van een brief van een moeder aan haar jongen die in de nor zit, tot de brief aan een vlieger aan de moeder die hoog in de hemelen is, ze komen allemaal langs van 14.00 – 16.00 uur in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Toegang is gratis.

Meer informatie over al deze activiteiten tijdens de Boekenweek 2019 vind je in de agendapunten onderaan dit artikel.

Gendergelijkheid en diversiteit

Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Jan Siebelink (Jas van belofte) en het Boekenweekessay door Murat Isiks (Mijn moeders strijd). Deze beslissing leidde tot discussie over de rol en positie van vrouwen in de literaire wereld. Vanaf dit jaar maakt de CPNB zich dan ook sterk voor een gelijkwaardige man/vrouw verdeling in de keuze voor de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en -essay. Zo is besloten om tijdens de Boekenweek 2019 een gedicht van een hedendaagse dichteres te verspreiden via boekhandels én de bibliotheek. Wie dit gedicht heeft geschreven wordt tijdens de Boekenweek bekend gemaakt.

Gratis reizen met het Boekenweekgeschenk

Op zondag 31 maart 2018 is het Boekenweekgeschenk ook te gebruiken als treinkaartje; Geldig voor 1 persoon, 2de klas, in alle binnenlandse treinen van NS en NS International,* Arriva, Connexxion, Breng, Syntus en Veolia.

Boekenweek 2019 1200x638