Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl wint Gouden Ganzenveer

De Gouden Ganzenveer 2012 is toegekend aan schrijfster en historica Annejet van der Zijl.

Zij is bekend van de bestseller Sonny Boy {isbn}9789021439044{/isbn} en de biografieën over Prins Bernhard {isbn}9789021437644{/isbn} en Annie M.G. Schmidt {isbn}9789038893099{/isbn}.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door De Academie de Gouden Ganzenveer. De academie roemt 'de goed gedocumenteerde en met zeer vaardige pen geschreven levensverhalen' van Van der Zijl. 'Zij is erin geslaagd biografieën te schrijven die wetenschappelijk verantwoord zijn als ook een breed publiek aanspreken.'

In haar werk wordt zichtbaar dat de biografie in Nederland niet langer een ondergewaardeerd en weinig beoefend genre is, stelt de academie. 'Integendeel zelfs. Sonny Boy en Anna (over Annie M.G. Schmidt) zijn langlopende bestsellers gebleken, blijvend aantrekkelijke boeken waarin aansprekende personen aansprekend zijn verbeeld,' zo schrijft de Volkskrant.