1 jaar in de Korenbeurs

Danseressen van Ballet- en Dansstudio Schiedam tijdens de opening van de Bibliotheek in de Korenbeurs

Een jaar geopend op maandag 6 juni

Maandag 6 juni, was het precies een jaar geleden dat de Bibliotheek in de Korenbeurs haar deuren opende.

Na maanden hard werken aan de inrichting met duurzame materialen, de binnentuin, de kasten en de verhuizing, was het eindelijk zover!

Het eerste jaar hebben ruim 173.000 mensen de Bibliotheek in de korenbeurs bezocht. Ter vergelijking: in de Bibliotheek aan het Stadserf kwamen jaarlijks 98.000 mensen over de vloer.

Lezen, leren, informeren, ontmoeting en debat zijn de nieuwe kerntaken van de bibliotheek, zoals beschreven in de Nieuwe Bibliotheekwet, die in 2014 is aangenomen. De verhuizing naar de Korenbeurs heeft de mogelijkheden geboden om aan al deze kerntaken invulling te geven.

Naast de collectie die hier beschikbaar is, is er nog heel veel meer te vinden en beleven. Zo zijn er doorlopend exposities, vele goed gebruikte werkplekken, computer en printers, zalen voor activiteiten en verhuur, het Taal+ Loket, de moestuin, en nog veel meer. Horeca-partner Vol-koren zorgt voor koffie en huisgemaakte producten met ingrediënten uit deze moestuin die vrijwillig wordt onderhouden door Tuinpassie-Schiedam die ook andere vrijwilligers begeleid.

Ook zijn er vele activiteiten (geweest) die veelal in samenwerking met Schiedamse partners worden georganiseerd.  Enkele voorbeelden; de openingsweken, de taalmarkt, de vakantieactiviteiten voor kinderen, muziek in de bibliotheek, het wekelijks voorlezen op woensdag, shakespearecolleges in samenwerking met stadsgezelschap De Stokerij, cursussen en spreekuren om digitale vaardigheden bij te spijkeren, lezingen over uiteenlopende onderwerpen. En natuurlijk houdt dat allemaal niet op na het eerst jaar. Bekijk de agenda op de website om te ontdekken wat er de komende tijd allemaal te doen is.

Schiedam bedankt voor dit eerste mooie jaar!

openingsdans korenbeurs

Achtergrondinformatie over de Korenbeurs

 

De Korenbeurs kende vele bestemmingen

De Korenbeurs - de voormalige koopmansbeurs, één van de pronkstukken uit de Schiedamse jeneverindustrie, is opgeleverd in 1792. Na de oorspronkelijke functie als handelsplaats voor graan, mout en spoeling voor jenever heeft de Korenbeurs vele andere bestemmingen gehad; een tafeltennisvereniging, de gemeente Schiedam, een meubelshowroom van Jan des Bouvrie, Stedelijk Museum Schiedam, en Stichting Kunstcentrum Korenbeurs hebben een plek in het gebouw gehad. Op de eerste etage hangen luisterkastjes in de hoeken waar Schiedammers persoonlijke herinneringen aan de Korenbeurs delen. Deze zijn tijdens de openingsuren te beluisteren. 

luisterkastje herinneringen

 

Aanpassingen in aanloop naar de Korenbeurs als bibliotheek

Voordat de Bibliotheek in de Korenbeurs haar deuren opende, is de toegankelijkheid van het pand vergroot. Een bibliotheek moet ten slotte voor iedereen toegankelijk zijn. Er is een lift geplaatst (flink uitdagend in een gebouw met maar liefs 80 cm verloop over de diagonaal), een invalidentoilet gemaakt, de trap is vernieuwd (breder gemaakt waardoor mensen tegelijkertijd omhoog en omlaag kunnen) en er zijn hellingbanen toegevoegd zodat ook minder validen het gebouw kunnen betreden, ROG plus heeft hier rolstoelen voor beschikbaar gesteld en er is LED-verlichting geplaatst dankzij een schenking van het De Groot Fonds.

trap

Jeugdwerkplaats

Dankzij een schenking van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. is het jeugdlab vormgegeven. Hier is in de vakantie elke maandag of woensdag wat anders te maken of te doen. Want informatie haal je niet alleen uit boeken, dat krijg je ook door met je handen en hoofd bezig te zijn en al doende te ontdekken.

jeugdwerkplaats

Binnentuin

De binnentuin in het atrium, de overkapte binnenplaats van de Korenbeurs, staat centraal. Hier is een spectaculaire binnentuin gecreëerd met grote bomen en planten. In deze leestuin vinden bezoekers verschillende bibliotheekfuncties terug. Een grote leestafel staat onder een speciaal voor de Korenbeurs ontworpen kroonluchter die is opgebouwd uit 546 jeneverglaasjes. Dit verwijst naar de historie van het gebouw: de handelsplaats voor granen ten behoeve van de lokale jeneverindustrie.

tuin overview

Horeca Vol-koren

Koffie- smoothie en paninibar Vol-Koren verzorgt de horecafaciliteiten in het gebouw en heeft een terras dat in de tuin overloopt. In de zonnigste hoek van de tuin in de Korenbeurs wordt groente en fruit geteeld, dat bij Vol-Koren wordt verwerkt in de huisgemaakte producten. 

vol koren

Muziekweb

In de tuin kunnen bezoekers op twee comfortabele, met gras beklede, ligbedden naar streaming muziek van Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland, luisteren.

muziekweb

Realisatie binnentuin

Zuidkoop realiseerde de binnentuin, naar het ontwerp van architect hanrath. Ook bomenexpert Huib Sneep heeft geadviseerd over beplanting; grote bomen van zo’n vier tot zes meter hoog, waaronder een Bucida, Tamarinde en een Ficus. Bomen met een gewicht van 150 tot 350 kilo. Het atrium van de bibliotheek is een grote, hoge ruimte. Dan heb je sowieso grote bomen nodig om echt iets neer te zetten. Bij het ontwerp van de binnentuin heeft Zuidkoop gekozen van uitgegaan dat het voornamelijk moet uitstralen dat je deze sfeer ook zelf buiten kunt tegenkomen. Er is dus bewust geen tropische tuin van gemaakt, maar gekozen voor bomen die qua groeivorm overeenkomen met bomen uit het Nederlandse straatbeeld. Het plaatsen van de bomen was technisch gezien een interessante klus. Het gebouw is namelijk behoorlijk verzakt.De plantenbakken zouden door de scheefstand zo schuin komen te staan dat één kant van de plant veel minder water zou krijgen. Dit heeft Zuidkoop opgelost door grote plantenbakken op te delen in kleinere compartimenten. De tuin van de Bibliotheek in de Korenbeurs is vorig jaar bekroond met de titel ‘Beste interieurbeplanting van Nederland’.

boom korenbeurs

Kartonnen kasten

Naast ‘echt’ groen wordt de inrichting van het pand ook duurzaam. Zo is een deel van de boekenkasten gemaakt van industrieel karton. Wanneer de CO2 opname van het productiebos en CO2 productie tijdens de verwerking van het papier met elkaar worden verrekend, is het effect CO2 positief: het produceren van deze kasten vermindert de CO2 in de atmosfeer.. De kokers die voor deze kasten zijn gebruikt, worden normaliter gebruikt voor de transport van chemische stoffen. Door deze kokers langer in het productieproces te houden, zijn deze nog steviger waardoor het grote gewicht van boeken makkelijk gedragen kan worden. Elders in het land is ook al interesse getoond in dit nieuwe concept van architect hanrath dat bijeen gehouden wordt door spanbanden.

proefopstelling kasten

 

Stoelen van PET-flessen

De stoelen aan de leestafel zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

leestafel

Spiegelhuisje

Binnenin het spiegelhuisje zijn alle wanden voorzien van spiegels. Dit maakt dat datgene dat in het midden staat tot in het oneindige wordt verdubbeld. Het spiegelhuisje is geliefd bij kinderen en wordt gebruikt om gemaakte werkjes ten toon te stellen.

spiegelhuisje

Zalen voor programmering en verhuur

De Koren- en de Beurszaal worden gebruikt voor de programmering van de Bibliotheek Schiedam. Ook kunnen deze gehuurd worden voor zakelijke bijeenkomsten. Horeca-partner Vol-koren heeft een uitgebreid arrangement dat afgenomen kan worden. Voor vragen over zaalverhuur kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 010 714 63 00. 

zaal

Collectie

De collectie is met de komst van de voorzieningen in de wijken over de stad gespreid. In de Korenbeurs is het grootste deel van de collectie te vinden. Hier is op ooghoogte frontaal gedisplayd, waardoor bepaalde media nog beter uitgelicht worden, wat leidt tot meerdere uitleningen. De ervaring in het eerste jaar, leert dat dit inderdaad het geval is. De volledige collectie is te vinden in de catalogus op de website van de Bibliotheek Schiedam. Ook is er een app waar de collectie bekeken kan worden en waarmee leden kunnen reserveren en aangeven waar het materiaal opgehaald gaat worden.

werkplekken

Media:

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.