Terugblik Taalmarkt

Foto van de taalmarkt

Een bruisende middag in de Bibliotheek

De elfde Week van de Alfabetisering van 7 t/m 13 september 2015 vormde voor het Platform Taal en Participatie

aanleiding voor het organiseren van de Taalmarkt en een netwerkbijeenkomst in de Bibliotheek in de Korenbeurs.  

Tijdens de week van de Alfabetisering wordt aandacht gevraagd voor laageletterdheid: het niet goed kunnen lezen en schrijven. Een op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. In totaal zijn dat 1,3 miljoen Nederlanders die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Tweederde is van Nederlandse afkomst en eenderde is van buitenlandse afkomst. 57% van hen is vrouw en 43% is man.

De Taalmarkt was een initiatief van het platform Taal en Participatie Schiedam. Het platform is een uitwisselingsforum voor alle organisaties in Schiedam die activiteiten aanbieden op het gebied van taal en participatie.

Tijdens de Taalmarkt presenteerden de volgende organisaties zich aan de bezoekers, de Bibliotheek Schiedam, Nederlands op Maat, SWS Welzijn, Stichting Lezen en Schrijven, de Lions Schiedam te Rivier, Vluchtelingenwerk, ROC Zadkine, Stichting Taalplus, boekhandel Post Scriptum en Arco Struik (auteur van boeken voor kinderen met dyslexie).

De netwerkbijeenkomst was een initiatief van de Lions Schiedam te Riviere en Stichting Lezen en Schrijven. In april 2015 is op Wereldgezondheidsdag de Alliantie Taal voor het Leven Schiedam ondertekend door ruim twintig alliantiepartners. Tijdens de netwerkbijeenkomst na afloop van de Taalmarkt konden ondertekenaars ervaringen uitwisselen en van elkaar leren op het gebied van agendering, preventie en taalscholing. Er waren drie presentaties: van de Bibliotheek Schiedam (preventie), het Taalplus loket (agendering) en Irado (taalscholing).

Voor de kinderen waren tijdens de Taalmarkt twee hele leuke theatrale voorleesvoorstellingen verzorgd door actrice Anne Rats. Hiermee werd het belang en het plezier van taalontwikkeling door voorlezen op een geweldige manier onder de aandacht gebracht.

De Taalmarkt was een bruisende en levendige bijeenkomst in het atrium van de Korenbeurs. Door de deelnemende organisaties is onderling volop genetwerkt en gesproken over mogelijke nieuwe plannen. Het Groot Schiedams Dictee op 5 november 2015 is het volgende programma dat laaggeletterdheid op de agenda heeft staan. Voor meer informatie hierover zie het agendapunt onderaan dit artikel.

Media:

Online foto's:

Populairste diensten

 • Wifi

  Gratis draadloos internet
  In de Bibliotheek Schiedam kun je gratis gebruik maken van draadloos internet tijdens de openingstijden.
 • Huisregels

  In de bibliotheek en gebruik pc's
  De Bibliotheek Bibliotheek hanteert huisregels voor het bibliotheekbezoek en gebruik van de pc's en internet.
 • Muziekweb

  De grootste muziekcollectie van Europa.
  Als lid van de Bibliotheek Schiedam kunt u muziek uit de collectie van Muziekweb bestellen.