Makkelijk lezen boeken

Logo Makkelijk Lezen

Makkelijk lezen voor volwassenen.
4.5/5 rating (4 votes)

Het is een misverstand om te denken dat iedereen goed leest.

Er zijn in Nederland zo’n anderhalf miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit zijn voor het overgrote deel mensen voor wie het Nederlands de moedertaal is. Het gaat ook om mensen voor wie het Nederlands een nieuwe taal is.

Mensen voor wie het Nederlands de moedertaal is, schamen zich er vaak voor dat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Toch gaat er een wereld voor ze open als ze besluiten daar iets aan te doen. Een cursus Nederlands volgen en boeken gaan lezen in eenvoudig Nederlands zorgt er voor dat zij zich zelfverzekerder en zelfstandiger gaan voelen.

Ook voor mensen voor wie het Nederlands een nieuwe taal is, hebben baat bij het lezen. Door te lezen vergroot je je woordenschat. Dat komt van pas in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in een winkel, bij de huisarts of de school van de kinderen.

Op het Lees en Schrijf plein staat een collectie boeken en cursussen om beter Nederlands te leren. De collectie is bedoeld voor volwassenen voor wie het Nederlands de moedertaal is en voor volwassenen voor wie het Nederlands een nieuwe taal is. deze boeken zijn in makkelijke taal geschreven. Er wordt geen gebruik gemaakt van lange woorden en de zinnen zijn kort. Dit helpt bij het beter begrijpen van de tekst en het verhaal.

De collectie op het Lees en Schrijf plein bestaat uit taalcursussen, leesboeken en informatieve boeken voor volwassenen in eenvoudig Nederlands. 

de Bibliotheek Schiedam heeft ook leesclubs 'makkelijk lezen'  waar samen gelezen wordt.