Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen

Foto van Guido de Bruin in overall met een Jodenster

Voorstelling over Westerbork

Guido de Bruin speelt een aangrijpende solovoorstelling over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork.

Deze solovoorstelling vertelt het indrukwekkend eerlijke verhaal van de Joodse leraar Jacques Suasso Henriques. In 1943 meldt hij zich bij de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork. Deze gehate ‘Joodse SS’ moest in opdracht van de Duitse bezetter de orde in het kamp handhaven. Zijn meest gruwelijke taak was het organiseren van het wekelijkse transport naar Auschwitz en Sobibor. Op deze manier hoopt Suasso het vege lijf te redden. De ontmoeting met de zachtmoedige ‘rebbe’ Jeremia Hirsch in barak 52 brengt een ommekeer in hem teweeg. Die noopt hem uiteindelijk een daad te stellen die zijn lot zal bepalen. Deze voorstelling is gebaseerd op de novelle De nacht der Girondijnen van Jacques Presser. 

Guido de Bruin

"Al heel jong heb ik de kracht van verhalen leren kennen. De verhalen van de Bijbel zijn me met de paplepel ingegoten. Zoals alle goede verhalen zijn ze steeds weer nieuw, bieden ze herkenning en roepen ze je tegelijkertijd weg uit jezelf - uit je vanzelfsprekende manier van kijken. Maar dan moeten ze wel goed verteld worden. Ik vertel graag in de ik-vorm. Als je een verhaal hoort uit de mond van een van de personages en het ziet door zijn of haar ogen, komt het heel dichtbij. De verhalen die ik vertel, zijn meestal eigen werk of eigen bewerkingen. Doordat ik me de verhalen eigen heb gemaakt, kan de luisteraar zich hen ook eigen maken. Doorheen mijn werkzame leven - zoals de Vlamingen zo mooi zeggen - heb ik  de kunst van het verhalen vertellen ontwikkeld. Na een loopbaan in de journalistiek ben ik in 2006 gaan werken bij Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. In mijn werk als adviseur identiteit werk ik ook graag met verhalen: de persoonlijke verhalen van mensen in het onderwijs en het verhaal van de christelijke traditie maken samen het verhaal van de school - dat probeer ik naar boven te halen". 

Dodenherdenking Schiedam

De voorstelling van Guido de Bruin sluit aan op de dodenherdenking Schiedam die door stichting VNFG wordt georganiseerd. Deze herdenking van de gevallenen in de diverse oorlogen vindt plaats in de Nieuwe Plantage aan de Gerrit Verboonstraat/Lange Nieuwstraat te Schiedam.

Gratis
vrijdag 04 mei 2018, 21:15 uur tot 22:15 uur

Media:

  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Kittie Boone
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 35