Over Drs. P

Tekening Drs. P door Waldemar Post

Literair Café

Op 24 augustus jongstleden was het honderd jaar geleden dat Heinz Polzer (alias Drs P.) werd geboren.

Tijdens het Literair Café van oktober staat zijn werk in het middelpunt. Van 1952 tot 1954 werkte hij bij het reclame-onderdeel van Unilever LINTAS (Lever's International Advertising Services) in Schiedam. Tekstschrijver Ivo de Wijs en muzikale voddenman Roland Vonk brengen het werk van Drs. P ten gehore en gaan er over in gesprek.

 
Drs. P

Begin jaren vijftig schrijft Polzer (1919-2015) zijn eerste artikelen en verzen, onder meer voor het satirische maandblad Mandril. Willem Duys -collega bij LINTAS Schiedam- verzint de artiestennaam Drs. P. Na een optreden in Duys’ televisieprogramma Voor de vuist weg krijgt Drs. P landelijke bekendheid. Polzer werd een veelgevraagd tekstschrijver en publiceerde een groot aantal bundels met zijn werk. 

 
Ivo de Wijs

Ivo de Wijs is tekstdichter en presentator. Van 1971 tot 1980 trad hij op met het Kabaret Ivo de Wijs. Hij schreef en schrijft teksten voor Jenny Arean, Paul de Leeuw, Kinderen voor kinderen en anderen, maar vooral voor Jasperina de Jong. Als light verse-dichter publiceerde Ivo 10 bundels onder andere Vroege Vogels Radioverzen. Hij bezorgde een selectie uit de liedteksten van Drs. P (Tante Constance en Tante Mathilde).

 
Roland Vonk

Radiomaker Roland Vonk is wereldberoemd in de Rotterdam. Vonk zal Ivo de Wijs vanavond bevragen over zijn vriendschap met Polzer en natuurlijk over hun samenwerking. Daarnaast zal hij geluidsfragmenten laten horen, die hij put uit zijn gigantische archief. 

Kaarten zijn te koop bij de Bibliotheek en de Schiedamse boekhandels. Reserveren kan door een mail te sturen naar klantenservice@debibliotheekschiedam.nl

Boekverkoop: Post Scriptum


Literair Café

Het in 2016 opgerichte Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam organiseren samen het Literair Café. Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Entree: € 10,- (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam). Scholieren betalen op vertoon van hun C.J.P. € 5,-.
donderdag 31 oktober 2019, 20:00 uur tot 22:00 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jan van Bergen en Henegouwen
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 14