Operagezelschap Intorno presenteert:

Foto van INFORNO door Jan van de Ploeg

Erasmus, brieven aan Luther

Een muzikale tweestrijd.

April is de maand van de filosofie. In het gehele land worden lezingen, debatten en festivals georganiseerd. Op vrijdag 5 april kunt u in de Bibliotheek in de Korenbeurs getuige zijn van een bijzondere filosofische muziekles in de vorm van het stuk Erasmus, brieven aan Luther.

De voorstelling wordt ingeleid door Prof.Dr Han van Ruler, buitengewoon hoogleraar in de Geschiedenis van de Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.  Hij zal ons geheugen opfrissen en kort vertellen wie de hoofdrolspelers in het stuk waren en welke rol ze speelden in de vaderlandse geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in zestiende- en zeventiende-eeuwse filosofie en zijn proefschrift over Descartes werd bekroond met de Erasmus Prijs. Hij stond aan het hoofd van het onderzoeksprogramma From Erasmus to Spinoza en is betrokken bij de heruitgave van het verzameld werk van Descartes. 

Daarna is het podium vrij voor het operagezelschap Intorno. Het onderwerp is anno 2019 nog steeds actueel gezien de onlangs gehouden debatten voor de verkiezingen: Jacob Obrecht is de muzikale leermeester van Erasmus. Obrecht heeft zijn nieuwe compositie net voltooid: de Missa Super Fortuna Desperata. Hij probeert de muziek op zijn leerlingen over te brengen, maar Erasmus is er met zijn hoofd niet bij. Hij is verwikkeld in een heftige pennenstrijd met Luther en dat houdt hem bezig. De populistische Luther en de humanistische Erasmus staan lijnrecht tegenover elkaar. Obrecht probeert bij de muziek te blijven, maar intussen raakt Europa steeds meer verdeeld…

Een avond met mooie muziek en pittige discussies gebracht met humor en emotie.

Cast:

Regie en script: Janneke Franke

Muziek: Marco Kalkman en Jacob Obrecht

Zang en spel:

Jorg Delfos, countertenor en leerling

David van der Braak, tenor en Philipp

Marco Kalkman, bariton, Obrecht

Jeroen Manders, bas-bariton, Erasmus

Programma: 20.00 Inleiding, 20.45-20.00-20.45 uitvoering

De productie 'Erasmus: brieven aan Luther is mogelijk gemaakt door: Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Gemeente Schiedam, De Grootfonds, Gemeenschapsfonds Schiedam, DeltaPORT Donatiefonds (Delfshaven/Schiedam), Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathilde Fonds.

€10,- (Leden Bibliotheek Schiedam €7,50)
vrijdag 05 april 2019, 20:00 uur tot 21:30 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Edmond Steens
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 14