Op stap met Gerard Reve

Afbeelding wandelkaart Gerard Reve

Een wandeling door Schiedam.

Loop mee langs plaatsen die een rol speelden in het leven en werk van Gerard Reve.

Van 1975 tot 1993 verbleef Gerard Reve geregeld in Schiedam. Zijn woonplaats bleef Le Poët-Laval in de Zuid-Franse Drôme, maar als hij in Nederland was, vond hij onderdak bij Joop Schafthuizen in de Brandersstad. Reve leidde begin jaren 70 een turbulent leven. Zijn boeken zorgden na verschijnen vrijwel altijd voor ophef. Alles werd gezien, niets bleef onopgemerkt. Sinds het uitkomen voor zijn homoseksualiteit en zijn aansluiting bij de katholieke kerk begin jaren zestig werden Reves uitspraken en gedrag vaak opgevat als provocatie, met onvermijdelijk relletjes tot gevolg. Dat was niet alleen erg vermoeiend, Reve kwam ook nauwelijks aan schrijven toe.

In de middelgrote stad Schiedam, lijkt Reve zich, op zijn eigen bescheiden wijze, thuis te voelen. Hij ging vrijwel onopgemerkt zijn dagelijkse gangetje. Met zijn boodschappentas en in zijn enigszins vale trenchcoat had hij daartoe de juiste schutkleur aangenomen. Bovendien verschoten de Schiedammers niet snel van kleur als zij hem tegen het lijf liepen. Naar de kerk, boodschappen doen en een brief posten kon hij in alle rust. In Schiedam geen hysterische toestanden. Een meermaals vergeten sleutel in het voordeurslot vond hij de volgende ochtend gewoon terug, zonder dat iemand zijn huis onbevoegd had betreden. Schiedammers gunden hem zijn rust en dat, liet hij herhaaldelijk aan vrienden weten, waardeerde hij zeer.

Wandel je mee? Dan is het is handig je aan te melden via jvbergenenhenegouwen@debibliotheekschiedam.nl

zaterdag 06 april 2019, 14:00 uur tot 16:00 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam