Muziek met Gijs van Rij

Foto van Gijs van Rij

Van Schlager tot Levenslied

Een brief van een moeder aan haar jongen die in de nor zit.

Gijs neemt je mee langs de wegen van de schlager en het levenslied, waar voornamelijk de schaduwzijde van het leven wordt bezongen. Zong Koos Speenhoff voor de tweede oorlog over brieven van moeders naar zonen in de bak, Andre Hazes schreef ze in de jaren '80 vanuit de bak en hing ze aan vliegers. 

De relatie tussen de Duitsche Schlager en het Levenslied neemt Gijs onder de loep. Ook in Nederland is de schlager populair, vooral in het oosten van het land. Sommige in Nederland bekende schlagerzangers zijn zelfs alleen in Nederland maar nauwelijks in Duitsland bekend, zoals Dennie Christian.

Bij uitbreiding noemt men sommige gelijksoortige Nederlandstalige populaire muziek ook wel schlager. Vooral de muziek van Frans Bauer, Corry Konings, Eddy Wally en Marianne Weber wordt aldus getypeerd, alsmede de grotendeels Engelstalige BZN. De schlager wordt vaak aangeduid als het Duitse equivalent van het Nederlandstalige levenslied. Veel Nederlandse levensliedzangers zingen ook Duitstalig en treden daar met hun eigen, soms vertaalde schlagers op, zoals Frans Bauer, Jannes, Jan Smit en Klubbb3.

 

Gratis!
zondag 31 maart 2019, 14:00 uur tot 16:00 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Edmond Steens
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 14