Muziek met Gijs van Rij

Gijs van Rij

Mechanische muziek

Een mechanisch muziekinstrument laat muziek horen zonder dat daarbij de hulp van een muzikant nodig is.

Meestal moet een mechanisch muziekinstrument met mankracht in beweging gehouden worden, maar het kan ook met een veerwerk. De klank wordt op dezelfde wijze opgewekt als bij een normaal muziekinstrument, met snaren, orgelpijpen enz. De bespeling geschiedt door een ponsband, speeltrommel of anderszins.Vanouds bestond er behoefte aan mechanische muziekinstrumenten, omdat voor het bespelen van een gewoon instrument veel vaardigheid nodig is. (Bron: Wikipedia)

In Utrecht bevindt zich het museum Speelklok met een keur aan mechanische muziekinstrumenten. Gijs laat je in deze editie van ' Muziek met Gijs van Rij'  kennis maken met bekende en minder bekende voorbeelden van mechanische muziek.

Heb je een favoriet, deel hem door de plaat mee te nemen. Gijs zet hem graag voor je op. Tussendoor zal een vrijwilliger van de “De voorleesbrigade” toepasselijke verhalen en teksten voorlezen. De toegang is gratis.

Gratis!
zondag 24 februari 2019, 14:00 uur tot 16:00 uur