Lezing Harkje Benthem de Wilde,

Portret van Harkje de Wilde

een vrouw op de barricade

Eind 2019 is het honderd jaar geleden dat het actief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd.

Harkje Benthem de Wilde, de grootmoeder van moederskant van Yvonne van der Bijl, was een van de 88 vrouwen die al vóór 1919 voor het eerst toetrad tot een gemeenteraad.

Harkje werd gekozen in Boskoop en daarna in Schiedam, waar ze ook de eerste vrouwelijke wethouder van onderwijs en sociale zaken werd. Tijdens de oorlogsjaren was ze de initiator van een verzetsgroep. Daarvoor werd ze in Kamp Vught gevangengezet.

Maar ze zette haar carrière na de oorlog voort als locoburgemeester van Schiedam. Na haar dood (1966) werd ze door de Gemeente Schiedam geëerd met een straat in Schiedam: het Harkje Benthem-pad. Onlangs heeft Harkje een plaats gekregen in het boek ‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’. Harkje maakt deel uit van Yvonne’s serie 'Sterke Vrouwen’.

Deze lezing met foto’s geeft een beeld van hoe een meisje, geboren eind 19e eeuw in een eenvoudig gezin op het Friese platteland, het bracht tot een succesvol lokaal politiek bestuurder in de 20ste eeuw.

Yvonne van der Bijl is publiciste, fotografe, beeldend kunstenaar en performer.

De  lezing is op 29 maart van 15.30 -17.00, inloop 15.00 uur en vormt gelijk de offieciele opening van de tentoonstelling.

Na afloop van de lezing krijgt Yvonne van der Bijl uit handen van de burgemeester het eerste exemplaar uitgereikt van het Historisch Jaarboek 2018, welke het thema 100 jaar vrouwenkiesrecht draagt. Het Historisch Jaarboek is een uitgave van de Heeringastichting, waarin de auteurs van het voormalige Schiedamse tijdschrift Musis hun samenwerking voortzetten. De stichting wil historisch onderzoek, met name in Schiedam, blijvend bevorderen.

De bijbehorende tentoonstelling is te zien van 22 maart tot en met 10 maart.

De lezing is tevens onderdeel van de programmering van  de Boekenweek, welke dit jaar als thema "Moeder de vrouw" heeft. Daarnaast is ook 100 jaar vrouwenkiesrecht een van de aanleidingen.

Gratis!
vrijdag 29 maart 2019, 15:30 uur tot 17:00 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Edmond Steens
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 14