Kinderboekenweek 2019

Foto van Andre Kuipers, Anna Woltz en Natascha Stenvert

Reis mee! Allemaal instappen!

Tijdens de 65ste Kinderboekenweek reis je mee in de boeken van André Kuipers, Anna Woltz en Natascha Stenvert

Reis mee!

Het thema van de 65ste Kinderboekenweek is reizen. Niet de bestemming maar het vervoer staat centraal in kinderboeken. Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of rijd je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal. 

Jochem Myer schrijft Kinderboekenweeklied 2019.

Niemand minder dan Jochem Myer schrijft dit jaar het Kinderboekenweeklied voor Kinderen voor Kinderen. Kijk in het filmpje naar de challenge die Bram en Jahray en Anne en Senna met elkaar aangaan om zoveel mogelijk voertuigen te gebruiken om van het Centraal Station in Amsterdam naar theater Carre te gaan in vijftien minuten. Wie zal er gaan winnen?

André Kuipers schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Toen André Kuipers twaalf jaar was en sciencefictionboekjes van zijn oma kreeg wist hij het zeker: ooit zou hij zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Na een studie geneeskunde werd hij in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Kuipers was de tweede Nederlandse astronaut die de ruimte inging. Missie DELTA duurde elf dagen. Op 21 december 2011 verliet hij de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen. Tijdens de langste Europese ruimtevlucht ooit, schreef Kuipers het prentenboek, André het astronautje (Moon, 2012), voor zijn kinderen. Hierna volgde nog drie prentenboeken van André het astronautje, die hij samen met illustrator Natascha Stenvert maakte. Afgelopen september kwam André het astronautje; hoe word je astronaut? uit (Fontaine, 2018).

Natascha Stenvert illustreert het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Natascha Stenvert wist al op jonge leeftijd dat ze naar de kunstacademie wilde, in Groningen behaalde ze dan ook haar diploma. Nadat in 1998 haar werk tentoongesteld werd op de Kinderboekenbeurs in Bologna (Italië), ging haar werk de hele wereld over. In 2005 verscheen het eerste Kolletje-boek (Moon) en ook de Kolletje en Dirk-serie (Luitingh Sijthoff) maakte zij samen met schrijver Pieter Feller. De verhaaltjes met kleurrijke illustraties van Kolletje warden bekroond met de Pluim van de Maand (2005). Bramenjam (Moon, 2010) is het eerste prentenboek dat Stenvert helemaal alleen maakteDit boek stond in de Prentenboeken TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2012. Sinds 2012 maakt zij samen met astronaut André Kuipers de André het astronautje-prentenboeken. Op dit moment werkt zij aan een nieuwe serie Vinnie en Flos samen met auteur Marte Jongbloed. 

Het prentenboek van de Kinderboekenweek zal tijdens de Kinderboekenweek voor 7,15 euro in de boekhandel te verkrijgen zijn. Uiteraard kun je het ook lenen en/o reserveren bij de bibliotheek. 

Anna Woltz schrijft het Kinderboekenweekgeschenk

Anna Woltz begon haar schrijverscarrière op vijftienjarige leeftijd toen ze een jaar lang columns schreef voor de Volkskrant over haar leven op school. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over (Leopold)Na haar studie Geschiedenis in Leiden werd Anna fulltime schrijfster en heeft sindsdien meer dan 22 boeken op haar naam staan. Mijn bijzonder rare week met Tess (Querido, 2013) werd bekroond met Vlag en Wimpel door de Griffeljury. Het boek wordt ook verfilmd en verschijnt in 2019 in de bioscoop. Honderd uur nacht (Querido, 2014) is bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs. Gips (Querido, 2015) werd bekroond met De Gouden Griffel 2016, in december verschijnt de gelijknamige jeugdserie op televisie. Alaska (Querido, 2016) kreeg een Zilveren Griffel. Het Kinderboekenweekgeschenk is gratis verkrijgbaar bij de boekhandel als je minstens 10 euro aan kinderboeken besteed. Het boek is ook te leen en/of te reserveren via de bibliotheek. 

 

Media:

  • Datum: woensdag 02 oktober 2019, 00:00 uur tot zondag 13 oktober 2019, 00:00 uur
  • Locatie: Korenbeurs Schiedam
  • Georganiseerd door: De Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jenny Maarschalk
  • Telefoon: 010 714 63 36
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.