De poëzie van Vasalis

Foto omslag Gedichten door Vasalis

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Neerlandicus Hans Overheul geeft een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur.

Let op! Deze keer bij uitzondering op de vierde zaterdag van de maand!

Over de poëzie van M. Vasalis. 

Deze maand op zaterdagochtend 16 november geen boek of bundel, maar een keuze uit de gedichten van Vasalis. Het pseudoniem 'Vasalis' is een latinisering van haar achternaam. Margaretha Leenmans (Kiek voor haar vrienden) studeert in Leiden geneeskunde en antropologie. Na haar studie vestigt ze zich in 1939 als arts in Amsterdam en trouwt met de neuroloog Jan Droogleever Fortuyn. Zij raakt bij kunstenaars sociëteit De Kring bevriend met bekende dichters uit die jaren. In 1940 debuteert Vasalis met de bundel Parken en woestijnen. Andere dichtbundels zijn De vogel Phoenix uit 1947 en Vergezichten en gezichten uit 1954. De drie bundels die tijdens haar leven verschijnen, bevatten in totaal zo'n honderd gedichten. Postuum verscheen in 2002 De oude kustlijn. Vasalis’ gedichten eindigen vaak, na een reeks natuurindrukken, op een zelfbespiegeling. Vasalis woont van 1964 tot haar overlijden in 1998 in het huis De Zulthe bij Roden in Drenthe. Ze werkt tot haar pensioen als kinderpsychiater in Assen en Groningen.

Het is plezierig als je het werk van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert de poëzie te gaan lezen.

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, normaal gesproken elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam

Gratis
zaterdag 23 november 2019, 10:30 uur tot 12:30 uur
  • Georganiseerd door: de Bibliotheek Schiedam
  • Contactpersoon: Jan van Bergen en Henegouwen
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefoon: 010 714 63 14